sort proizvodi

Слободно време у Дому

Примарни задатак Дома огледа се у остваривању васпитно-образовних циљева који су усмерени ка успешном завршетку школовања и правилном психифизичком развоју младих људи. То обухвата развијање интелектуалних способности и усвајање нових знања, културе понашања и опхођења, естетских вредности, моралних норми, хуманости, позитивних односа према природи и околини.

Васпитни рад у нашем Дому остварује се кроз 6 васпитних група у којима ученици непосредно изражавају своје ставове, интересе и потребе. Сваки васпитач је посебно надлежан за педагошки рад са својом васпитном групом, који се остварује кроз четири програмска подручја: адаптација на живот у дому, учење и школска успешност, животне вештине и живот у заједници. Слободне активности и слободно време, важан су садржај наше установе. Слободно време ученика предвиђено је распоредом дневник активности у Дому и подразумева време који ученици користе ван својих школских активности и организују га према личним потребама, интересовањима, жељама и могућностима. Ученици своје слободно време употпуњавају у Дому или ван њега у зависности од својих потреба и својих интересовања, као што су: учење, гледање ТВ-а, одлазак у град, културне, едукативне и спортске активности, боравак у дворишту Дома и слично.

У Дому делују низ секција у којима ученици активно делују и раде према својим интересовањима. Драмска и поетска секција окупљају ученике који имају талентата за глумачки позив, а и све они који желе да окусе живот на позорници. Музичка секција окупља децу која имају талента за певање како би тај свој таленат још више усавршили. У плесној секцији учествују деца која воле музику, добар плес и забаву. Кроз фолклор секцију негује се традиција нашег фолклора и развија осећај за ритам. Секција за креативан рад пружа нашим ученицима да буду креативни и да своју машту и инспирацију претворе у разна дела која украшавају зидове и просторије наше установе. Спортске секције орагинзују се за ученике са посебним интересовањем за спорт, а екипе се формирају према интересовањима, способностима и полу. У нашем Дому раде спортске секције: мушка и женска кошарка, мушки и женски фудбал, одбојка, стрељаштво, шах, стони тенис.

Сваке године обележава се Дан Дома који се традиционално  организује у Дому културе у нашем граду где наши ученици представом представљају живот у дому нашим суграђанима.

Слободно време наших ученика богато је употпуњено материјалним садржајима које наша установа нуди, као што су интернет клуб, теретана, спортски терени, просторија за стони тенис и двориште дома које пружа праву малу оазу коју одише лепотом природе. У оквиру организованих слободних активности васпитачи организују и раде са децом тематске забавне вечери као шти су: забавни квизови, караоке вечери, едукативне радионице, новогодишње прославе и приредбе, гледање филмова.

* Организовати обавезе и све оно што треба урадити током дана доноси велике предности у животу. Ефикасан рад, на прави начин употпуњено слободно време и најважније од свега слободно време за активности које нас опуштају и доносе мир. Слободно време треба издвојити за оно што нам доноси срећу. Због тога постајемо боља верзија себе, продуктивније радимо и дајемо боље резултате. Гледано са наше стране, нашим ученицима треба указати на важност тога да њихово слободно време употребе на праве ствари. Да ли је то неки спорт, певање, цртање или само шетња, важно је указати на то како те активности утичу на њхово ментално здравље. Концентрација би им била боља, опажање и памћење брже и боље би учили. Наши ученици имају предност што никада нису сами, увек имају некога са ким могу да се организују и раде нешто што их релаксира, насмеје и скине мисли са других проблема који их муче.

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %