ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТОГ САВЕ

Miodrag Mitic/ 27 јануара, 2021/ Вести/ 0komentari

Данас празнујемо Светог Саву, првог српског архиепископа, светитеља и просветитеља. Државотворац и дипломата, измиритељ браће Стефана и Вукана, подигао је са оцем манастир Хиландар. Српској цркви издејствовао самосталност, народу српском дао хришћанску душу. У Господу је уснио у Трнову на Богојављање 1236.године. На месту спаљивања моштију Светог Саве, на Врачару, подигнут је други по величини у свету Православни храм. Савиндан се прославља литургијски, саборно и освештавањем славских колача, уз светосавске академије и уметничке програме.

 

 

 

 

Свети Сава ове године биће обележен скромније, у складу са епидемиолошком ситуацијом. Али прави је тренутак да поводом празника проговоримо да је Сава Немањић бринуо и о болеснима, са путовања доносио медикаменте, ширио медицинска знања, подизао болнице.
Приче о њему су  неисцрпно врело трудољубља, трагања за знањем, преданости духовним вредностима. Израстао је наш Растко до несагледивих висина, подсећајући сваког малог човека да се може уздићи само врлином.
Са радошћу се сећамо тренутака када су спремане академије посвећене нашем највећем учитељу, просветитељу и духовнику. Остајемо чврсто на темељима које је поставио најмудрији међу мудрима.
Корени су наши његов ум, његова ревност!
Срећна свима школска слава, дан свих школараца – Савиндан!

Данас цело српство слави славу. И наша установа обележава Савиндан, ове године у мало измењеним условима. У нади да ће нам Свети Сава помоћи да пребродимо ове тешке дане, да донесе здравље и слогу најпре нашим ученицима, а затим и свима нама, остајемо чврсто на светосавским темељима.
Срећна школска слава!

Share this Post

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*
*